Sinds de oprichting staat de individuele portie centraal in het Bel-model en draagt het bij aan de toegankelijkheid van onze producten. Omdat we ons inzetten voor een gezonder en verantwoorder dieet voor iedereen, willen we dat iedereen met onze geportioneerde producten kan genieten van gezonde en evenwichtige snacks die gemakkelijk kunnen worden vervoerd en in de juiste hoeveelheid kunnen worden geconsumeerd, thuis of onderweg.
De toegankelijkheid van haar producten verbeteren

Onze producten toegankelijk maken betekent productassortimenten hebben die betaalbaar zijn voor zoveel mogelijk mensen en hun recepten aanpassen aan lokale voedingsbehoeften.
Onze producten toegankelijk maken betekent ook nieuwe distributiemodellen ontwikkelen, met name via straatverkopers.
Dankzij deze nieuwe distributiemodellen biedt Bel zijn producten aan via kanalen die overeenkomen met lokale distributiemethoden, terwijl ze een positieve impact hebben op lokale gemeenschappen.
Goede producten aanbieden die voor iedereen toegankelijk zijn
We werken er voortdurend aan om onze producten betaalbaarder te maken, vooral daar waar de koopkracht het moeilijk maakt om toegang te krijgen tot gezonde voeding. Om te voldoen aan de voedingsbehoeften van bevolkingsgroepen met een laag inkomen, ontwikkelen we specifieke assortimenten van toegankelijke producten die systematisch verrijkt zijn met belangrijke voedingsstoffen* en die verkocht worden tegen meer toegankelijke prijzen.
* Ten minste 1 van de 4 voedingsstoffen die worden aanbevolen door de Wereldgezondheidsorganisatie: ijzer, jodium, vitamine A of zink.

La Vache qui rit® Symply, die in juli 2020 in Algerije wordt gelanceerd, combineert zuivel en rauw plantaardig materiaal en is verrijkt met calcium en vitamine A en D, waardoor het qua prijs toegankelijker is. Het wordt verkocht voor ongeveer 20% minder dan de traditionele La Vache qui rit®.
In sommige landen helpen we, als antwoord op de groeiende vraag, biologische voeding te democratiseren – vooral voor kinderen, voor wie we de biologische Mini Babybel® en een biologische versie van La Vache qui rit® hebben gelanceerd. En tegen 2022 zal ons biologische aanbod worden uitgebreid naar al onze grote internationale merken.
In Europa lanceerden we Mini Babybel® Bio in 2018 en La Vache qui rit® Bio in 2019.


Om aan de uiteenlopende dieetverwachtingen van consumenten te voldoen, zijn we ook begonnen met een aanpak om plantaardige producten te democratiseren:
- In 2021 lanceerden we Nurishh®, een volledig plantaardig merk met elf 100% plantaardige specialiteiten, dat wordt verkocht in 14 landen (Europa en Noord-Amerika).
- Sinds een paar jaar lanceren we de plantaardige versie van onze kernmerken: dit is het geval voor Boursin® plantaardig (gecommercialiseerd in de VS en Europa), Babybel® plantaardig (gecommercialiseerd in de VS, Canada en het VK) en La Vache qui rit® plantaardig (gecommercialiseerd in de VS, Canada en het VK).
Binnen een aantal van onze kernmerken zijn al plantaardige of gemengde producten ontwikkeld. Uiteindelijk streven we naar een balans tussen zuivelproducten enerzijds en plantaardige of fruitproducten anderzijds.

Nieuwe distributiemodellen ontwikkelen, dichter bij de lokale toepassingen
Onze toegankelijkheid verbeteren betekent ook dat we ons moeten aanpassen aan alle manieren van consumptie en dat we onze distributiemodellen dusdanig moeten ontwikkelen dat ze aanwezig zijn op de dagelijkse verkooppunten.
In landen waar traditionele verkoopsystemen erg aanwezig zijn, zetten we speciale programma’s op om straatverkopers te ondersteunen.

In 2013 lanceerden we het “Sharing Cities“-programma in verschillende grote steden in opkomende landen, dat bestaande distributienetwerken van straatverkopers mobiliseert om producten van het merk La Vache qui rit® op de markt te brengen en hen tegelijkertijd toegang geeft tot een reeks opleidingen, ziektekostenverzekeringen en financiële diensten.
In Vietnam, de Democratische Republiek Congo, Turkije, Madagaskar en India bieden we bijna 6.500 straatverkopers toegang tot een ziektekostenverzekering en professionele training.
Sinds 2019 hebben we ook een ondersteuningsprogramma voor een netwerk van kruideniersdistributeurs in Marokko, genaamd “Inaya” (welwillendheid in het Arabisch). Dit programma, dat in 2021 ook werd geïmplementeerd in Egypte, zal binnenkort worden uitgebreid naar andere landen.
Inaya is een programma voor winkeliers die al klant zijn bij Bel, met de mogelijkheid om tegen voorkeurstarieven toegang te krijgen tot ziekteverzekeringsdiensten die speciaal op hen en hun gezinnen zijn afgestemd. In 2020 konden 963 Marokkaanse winkeliers dankzij het Inaya-programma profiteren van een ziektekostenverzekering voor zichzelf en hun gezin.

Om verder te gaan…
- Een biologisch aanbod voor elk van onze grote internationale merken tegen 2022.
- Streven naar 80.000 leveranciers die deelnemen aan Bel’s Inclusive Business programma tegen 2025.
- Op de lange termijn streven we naar een evenwicht tussen zuivelproducten enerzijds en groente- of fruitproducten anderzijds.